Mer om konstutställningar och konstnärerna 2025 maj till september

KONSTUTSTÄLLNING
Lördagar, söndagar kl 12 till 17

Yvonne Lillvreten. 17 maj – 1 juni

Yvonne fyller 72 år i juli, är boende i Knivsta med make och katt. Hon är en pensionerad rektor med projektanställning på deltid som kulturombud vid äldreboende. Yvonne har gått flera kurser i EQ-painting under flera år och är EQ-paintingcoach, en stressreducerande målningsteknik. Hon började att måla i akryl och tusch för ett tiotal år sedan. (2015 -2016 gick hon konstlinjen (heltid) på Sigtuna folkhögskola.) Yvonne tycker också om att skriva och hon sjunger och spelar, främst gitarr.

Sten-Eric Lindquist. 17 maj – 1 juni

(bild)

Sten-Eric Lindquist är född i Örnsköldsvik 1935. ”Konst eller naturvetenskap, det var tidigt frågan? Efter avslutade studier på folkskoleseminariet in Luleå närde jag allvarliga planer på att välja en konstnärsbana. Efter några år som ”målande” folkskollärare i början på 60-talet, kom jag till Uppsala för vidareutbildning. Jag blev så småningom professor i fysikalisk kemi vid Uppsala Universitet. Bakom mig har jag ett flertal konstgrafiska kurser, bl.a. under 70-talet under ledning av Lars Hellström (Litografi på sten) och Eva Holmer Edling (koppargrafiska metoder). Sommaren 2017 deltog jag i en inspirerande sommarkurs i collografi under ledning av Ann-Kristin (Anki) Källström i Ö-viks Kollektiva Konstnärsverkstad (ÖKKV).

I tidig ålder målade jag mest i olja, men föredrar numera akvarell, och har ett nyväckt intresse för konstgrafik. Under mina många resor inom- och utanför Sveriges gränser har jag fört en illustrerad dagbok (blyerts, bläck, vaxkrita akvrarell), som idag fyller någon dryg hyllmeter. Om jag inte tar motiv direkt ur naturen hämtar jag emellanåt motiv och inspiration ur mina dagböcker för mina verk”- Sten-Eric Lindquist.

Ulrika Bergström Eneroth. 7 – 22 juni

Ulrika upptäckte målandet 2022 och är särskilt förtjust i att med palettknivar, tjocka färglager och kraftfulla kulörer fånga himmel och hav med mycket struktur och känsla. Akryl ger ett begränsat tidsfönster att skapa, vilket kräver koncentration och beslutsamhet. Men det ger också frihet och lust utan prestationshämmande tankar. Att tavlan påbörjas och färdigställs inom loppet av ett par timmar är både tillfredsställande och terapeutiskt. Himmel och hav är de givna återkommande motiven, eftersom Ulrika allra helst spenderar sina somrar på eller vid havet.

I en tid full av krig och oro kan en färgsprakande tavla skänka en skön och välkommen sinnesro och tillflykt både i skapelseögonblicket och efteråt.

Eva Wikström. 7 – 22 juni

Eva är en 71-årig pensionerad förskollärare som sedan ett flertal år målar passionerat. Tidigare intressen som keramik, textilt arbete och stickning har fått lämna plats för målandet. Det är både lustfyllt och rogivande att låta färgerna samarbeta på egen hand. ”Tillhörigheten till Gottsunda konstgille har sporrat mig och jag har under flera år medverkat i deras utställningar. Som omväxling målar jag tavlor till barn med djur och naturmotiv.

Ann-Kristin Eriksson. 2 – 17 augusti

”I mina bilder av naturen vill jag förmedla hopp och glädje; ”Det ska va’ gött å leva.”. Min utställning innehåller mestadels akvareller, men även andra målningstekniker. Jag ställer ut mina verk flera gånger om året och deltar kontinuerligt i nya konstkurser, för att hela tiden utvecklas och förfina mitt skapande.”- Ann-Kristin Eriksson

Anna Larsson-Lantz. 2 – 17 augusti

Mitt hem är min ateljé, vilket gör att jag kan måla och skapa i olika former, när andan faller på. Måleriet har funnits med fram och tillbaka sedan 1995, dock helhjärtat sedan 2019. Jag fastnade då för akryl och mixed media. Där kan jag kombinera mitt intresse för recycling och även scrapbooking, då jag gärna återbrukar för att värna om miljön. För att skapa struktur och levande bakgrunder, använder jag torkade växter, sand, papper,  tyg etc. Min inspiration får jag nog mest av naturen,  då jag ser den som ren magi i både färg och form. Det magiska speglar också av sig i många av mina målningar.  Jag gör allt med Kärlek och värme. Har deltagit i ett tjugotal utställningar. Både egna och tillsammans med andra konstnärer. Hoppas på att få glädja dig med mina tavlor.

Li Gessbo. 23 augusti – 7 september

”Med min konst vill jag förmedla en känsla och jag använder nästan alltid hästen som motiv, ofta tillsammans med människa. Hästen kan förmedla skönhet, styrka och trygghet samt drömmar om dåtid och framtid. Kontakten och samhörigheten mellan människa och häst i vår värld, i våra sinnen. Hästar symboliserar mod och frihet. Hästen har följt människan genom historien, och mig genom mitt eget liv. Jag målar med olika material, bland annat akryl, gouache, akvarell och bläck. Jag har lärarutbildning i naturvetenskap och bild (Uppsala Universitet) samt fil.kand. i naturvetenskaplig illustration (Mälardalens universitet). Medlem i Svenska konstnärsförbundet och i det internationella Paard Verzameld-kollektivet för hästrelaterad konst.” – Li Gessbo

Kalle Åstrand. 23 augusti – 7 september

Konstnären och illustratören, Kalle Åstrand har gått utbilding på Informationsdesign Mälardalens högskola och
Blackpool & the Fylde College of Art and Design. Han målar främst akryl på duk, meditativa och självreflekterande verk med inspiration från naturen och människors relationer.

Bengt Calles. 23 augusti – 7 september

Född och uppväxt i Dalarna. Utbildad i Geovetenskap. Disputerade 1977. Har undervisat i Geovetenskap och Naturgeografi vid universiteten i Uppsala, Stockholm och Linköping. ”Jag har alltid ritat och målat, och efter avslutad yrkesverksamhet har jag kunnat ägna mej åt konst mer eller mindre på heltid. Jag målar vanligen i olja eller akvarell, men har återupplivat ett gammalt intresse för grafik och då främst koppargrafik och linoleumsnitt. Grafikintresset har underlättats genom tillkomsten av Uppsala Konstgrafiska Verkstad som gett mej de praktiska förutsättningarna. Mina vanligaste motivområden är dansare och landskap där jag försöker återge det jag ser eller tror mej se.” – Bengt Calles